sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Tee se itse: Mankelin kunnossapitoa

Kuulumme siihen harvalukuiseen joukkoon kotitalouksia, joissa on mankeli. Aiemmin käytimme taloyhtiön pesutupaa ja siellä sijainnutta mankelia lakanapyykin tasoittamiseen, mutta mankelointia ihmetelleet kaverimme hankkivat meille oman kotimankelin häälahjaksi joskus... hmm... melko kauan sitten. Mankeli oli jo tuolloin käytetty, mutta on kestänyt hyvin käytössä meilläkin jo reilun puoli vuosikymmentä.

Toisin kuin nykyaikaiset elektroniset vimpaimet, mankelit kuuluvat siihen samaan joukkoon kodinkoneita pesu- ja tiskikoneiden kanssa, joiden olettaa kestävän äidiltä tyttärelle tai ainakin useita vuosia. Säännöllisellä huollolla ja kunnossapidolla totta kai. Itse asiassa tämäkin härveli kävi juuri huollossa, mutta mankelin kangas repesi kunnolla vasta huollon jälkeen, joten vaihto jäi sillä kertaa tekemättä. Huolto oli sen verran kallis, että saituri sisälläni ei antanut viedä konetta enää uudestaan pajalle pelkän kankaan vaihdon takia. "Kyllähän sen nyt itsekin vaihtaa." Sitä paitsi itse tekeminen on hauskaa, joten ei kun hommiin.

Ensin etsittiin sopiva kangas hakukoneen avulla. Hinta hipoi pilviä, mutta samassa luokassa liikuttiin verkkokaupasta toiseen. Päädyin tilaamaan uuden kankaan Joensuusta (TS-Store). Kangas saapui parissa päivässä, joten ei valittamista tilausprosessista.

Seuraavaksi odoteltiin sopivaa iltaa kankaan vaihdon suorittamiseen. Operaatio pitää luonnosesti suorittaa illalla, jotta vältytään pieniltä apukäsiltä. Ei niissäkään mitään valittamista, mutta tekeminen nopeutuu huomattavasti, kun ei tarvitse koko ajan estellä apureiden tekemisiä.

Kun viimein sopiva työskentelyrako löytyi, aloitettiin vaihto-operaatio: Työkalut siistin riviin ja mankelin toimintaa tutkimaan. Käännetään laite ylösalaisin ja löydetään ruuvein kiinnitetty luukku. Irrotetaan ruuvit ja ihmetellään koneistoa: telat ja jotain sähköjohtoja, mutta ei nähtävästi keinoa päästä irroittamaan vanhaa kangasta.

Käännetään mankeli takaisin pystyasentoon. Ihmetellään lisää. Kas, päädyt näyttävät irtoavan, jopa ilman työkaluja. Valitettavasti täältäkin löytyy vain osa koneistoa, eikä yhtään sellaista ruuvia, joita haluaisin oikeasti alkaa irroittamaan. Harmillisesti kädet ovat nyt aivan rasvassa, joten seuraa käsien puhdistus, jottei esim. puhdas kangas tahriinnu.

Kun kone on taas kasattu alkuperäiseen ulkoasuunsa, tarkastellaan itse kangasta ja kiinnityskohtaa tarkemmin. Näyttäisi siltä, että kangas liikkuu hieman kiinnityskohdan puikon mukana. Ehkäpä tämän saa irti ilman työkaluja? Kiroilun ja pienten sorminäppäryysharjoitusten jälkeen kangas on irrotettu ja jäljellä on enää uuden kiinnitys. Lisää kiroilua, enemmän sorminäppäryyttä ja uusi kangas on paikoillaan kiinni mankelissa.

TSI-projektiksi tämä oli hienoinen pettymys. Työkaluista ei varsinaisesti ollut apua, en edelleenkään täysin ymmärrä, mikä osa koneistosta suorittaa mitäkin tehtävää, enkä päässyt rakentamaan tai korjaamaan mitään. Bonuspuolena voidaan todeta, että mankeli edelleen toimii, tehtävä tuli suoritettua, osia ei jäänyt yli ja aivan kaikki korjausvälineet eivät jääneet käyttämättä. Seuraavaa projektia odotellessa...

"Ennen"-kuva



4 kommenttia:

  1. Mulla meni tääsä hiljan 70-luvut UPO mankeli rikki ja vaikka ongelma saatin korjattua en löytänyt netistä yhtään apua ja siksi ajattelin pitää tähän kaksi video linkkiä mankelista jossa on moottorin käyntikondensaattori on mennyt rikki ja seuraava jossa sama osa on vaihdettu uuteen.

    Rikkinäinen mankeli;
    http://youtu.be/tPTFfu4Ixe0

    Korjattu mankeli
    http://youtu.be/x3-bXKW5idg

    VastaaPoista
  2. kertokaa joku vielä miten telojen ripustukseen pääsee käsiksi:puristus ja puristuksen vapautus ei mankelissani toimi ja tela näyttää olevan vasemmalle alas vinossakin

    VastaaPoista
  3. Itselläni oli sama vika Upon mankelissa. Vein koneen Vesan huoltoon jossa asiakaspalvelija otti mankelin vas. puoleisen muovikotelon irti. Kotelon alla ollut jousi oli irronnut jousen vetimestä johonka se vedettiin paikoilleen. Ja taas kone toimii. ps. Em. Korjaus oli ilmainen.

    VastaaPoista
  4. Yritin mankeloi ja pussilakanaa ja se on ilmeisesti liian paksu, joten telat jäivät jumiin, enkä saa niitä auki, mitä teen?

    VastaaPoista