perjantai 22. maaliskuuta 2013

Taistelu tylsyyttä vastaan

Kuvaillaanpa yhdenlainen päivä kotona lasten kanssa: ruoanlaittoa säännöllisesti aamupuurosta lounaan ja päivällisen kautta iltapuuroon saakka, vaippasouvia jatkuvalla syötöllä, kiukkukohtauksia saava kolmivuotias ja riitojen sovittelua lasten välillä. Pahin mahdollinen kuvaus, eikö totta?

Väärin. Pahin mahdollinen päivä on se, jona ei ole mitään tekemistä. Kun edellisen päivän siivouspuuskan jäljiltä talo on melko siistissä kunnossa, päivän ruoat odottavat jääkaapissa, eikä ole oikein mitään, mitä pitäisi tehdä. Vaipat pitää toki vaihtaa ja ruoat lämmittää, mutta muuten ohjelmassa on lähinnä leikkivien lasten kiipeilytelineenä toimimista.

Ihmisiä on toki moneen junaan, mutta ainakin itselleni toimeton päivä on tällä hetkellä melkoinen kauhistus. Kun pari tuntia on istuskellut paikoillaan tekemättä mitään, alkaa normaaleistakin rutiineista selviäminen tuntua ylivoimaiselta tehtävältä. Ilmiö on itse asiassa hyvin tuttu myös työelämästä: jos mitään tekemistä ei ole, ei mitään myöskään tule tehtyä. Muistan toimettomuuden peikon jo ensimmäiseltä hoitovapaalta. Osapuilleen puolivälissä havaitsin etukäteen laaditun tehtävälistan tyhjentyneen ja loppuaikana lapsen päiväunihetki (eli isän "oma aika") kului lähinnä sohvalla tv-sarjoja katsellen. Tällä kertaa moiseen ei onneksi pääse sortumaan, koska nuorimmaisen nukkuessa vaatii esikoinen jatkuvaa huomiota.

En itse asiassa kaipaa tekemiseksi mitään erikoista tai erityisen "omaa" juttua. Ruoanlaitto, ulkoilu (muukin kuin hiekkalaatikon reunalla istuminen), kaupassa käynti, siivous tai mankelointi käy aivan hyvin, kunhan niihin pystyy edes hetkellisesti keskittymään kunnolla. Lasten kanssa touhutessa täytyy toki pystyä laskemaan tavoite riittävän alas, sillä edes puolen tunnin yhtäjaksoinen pätkä tuntuu melko kaukaiselta haaveelta.

Vaikka lähes koko ajan onkin tarve kehittää jotain tekemistä arkirutiinien rinnalle, niin mitään isompia kodinparannusprojekteja en tällä hetkellä edes suunnittele. Voin vain kuvitella kuinka hyvin ne todellisuudessa onnistuisivat: "Ei saa ottaa vasaraa sieltä laatikosta", "Pistä se pora pois", "Älä töki pikkuveljeä sillä ruuvimeisselillä", "Nyt se liimapurkki pois suusta!", jne. Ei kiitos. Rehellisesti sanoen, kyseessä on toki myös yhdenlainen muna/kana-tilanne. Mikäli oikeasti keksisin jonkun jutun, jonka haluaisin kotona tehdä, keksisin varmasti myös keinon sen toteuttamiseen, apulaisista huolimatta. Täytyy siis toistaiseksi olla tyytyväinen, että pahin pesänrakennusvimma on tyydytetty.

Normaalien arkiaskareidenkin tekeminen kahden lapsen pyöriessä jaloissa osoittautuu välillä yllättävän hankalaksi. Ruoanlaitto tai leipominen yhdellä kädellä (nuorimmaisen seuratessa tapahtumaa sylissä) on ehkä hivenen haastavaa, mutta pääsääntöisesti kuitenkin onnistuu. Pyykkien ripustaminen tai siivoaminen lasten kanssa taasen onnistuu jo selvästi paremmin. Positiivisena puolena voi sanoa kasvaneen vaikeuskertoimen ehkäisevän tehokkaasti tylsistymistä.

Multitasking
Jos ei satu olemaan sopiva päivä ja Angry Birdsiin saatavilla päivityksen mukanaan tuomia uusia kenttiä, joita pelata lapsilta piilossa, on syytä miettiä voisiko päivän rutiininomaista kulkua rikkoa jollain tapaa? Ehkäpä herkkuhammasta kolottaa sen verran, että viitsisi alkaa leipomaan jotain (lapsetkin tykkäävät.) Olisiko ulkona riittävän hyvä keli, että voisi pakata lapset vaunuihin ja suunnata kahville pienen kävelymatkan päähän? Tässä vaiheessa vuotta voi todeta ruohon vaikuttavan vihreämmältä... no, lumihangen alla, ja kevään sekä kesän tarjoamien mahdollisuuksien houkuttelevan alati kiihtyvällä tahdilla. Tiettyjä odotuksia kevät- ja kesäajalle on jo mielessä, mutta ehkäpä niistä lisää jahka ne tulevat ajankohtaisemmiksi.

Osittain tästä tekemisen tarpeesta juontaa juurensa myös tapani kutsua kavereita lounas- tai kahviseuraksi sekä itse itsensä kutsuminen toisten luo. Aikuisemman juttuseuran lisäksi rohkaisevat vierailut panostamaan tavallista enemmän ruokapöydän antimiin tai keksimään jotain tavallisesta poikkeavaa tarjottavaa.

Lopuksi voin kuitenkin todeta, että ongelmien ollessa tällä tasolla ei oikeasti pitäisi valittaa. Lienee vain hyvä, että työntäyteisten päivien lomassa on myös päiviä, joina voi hengähtää ja vaikka ideoida seuraavan blogikirjoituksen aihetta. Pelkkien aktiivipäivien seuratessa toisiaan saattaisivat seuraavat kuukaudet tuntua pitkiltä sekä isästä että lapsista.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa tutulta; jos ei ole mitään "pakollista" tekemistä, niin tylsistyy, eikä saa oikeen mitään pientäkään aikaiseksi.
    Päivät menee nopeammin, kun on jotain tekemistä. Tosin töissä mulla ei ole ollut sellasia päiviä, etteikö olis tekemistä. Mutta se työelämä on aika kaukainen juttu nyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei töistä pois jäämisestä ole vielä niin paljon aikaa, ettenkö pystyisi sitä muistamaan. Ja voin rehellisesti sanoa, että silloin tällöin on päiviä, jolloin tekemistä ei oikein ole. Mutta eivät nekään haittaa, jos niitä on vain harvoin :)

      Poista
  2. Löysin tänään blogisi pizzakivi-postin vuoksi. Mielenkiinnolla aloin lukea millaisia ajatuksia koti-isällä on. Kotiäitien blogit taitaa olla nähty.

    Minä vaan ihmettelen, miten voi olla kotityöt loppua? Meillä ei ikinä lopu kotityöt. Aina on jokin pieni projekti odottamassa. En siis osaa edes kuvitella päivää, ettei olisi !mitään! tekemistä.

    Tällä hetkellä on kaikki tekemättä, tai no tiskikone on tyhjennetty. Pyykkejä odottaa pesua, kaikki viikkosiivoukset tekemättä (nyt on jo sunnuntai!), talvivaatteet pesemättä, ikkunat pesemättä, kukkapenkki kitkemättä, naapuri onneksi leikkaa meidänkin nurmikon, pienet vaatteet odottaa eteen päin toimittamista ja kaikki kaapit pursuilee/järjestelemättä, mikro odottaa siivoamista, samoin jääkaappi, pakastin pitäisi sulattaa, uuni pestä. Tässä nyt vain alkuun pieni lista meidän kodin hommista, jotka pitäisi tehdä asap.

    Olette perheesin kanssa hienosti aikaansaavia!! Nostan hattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai työjonossa on aina jotain, johon voisi tarttua, mutta onneksi jotkut kotityöt ovat luonteeltaan sellaisia, ettei talous luisu kaaokseen, vaikka ne jättäisikin odottamaan sadepäivää pidemmäksikin aikaa. Meilläkin on ollut uuni aika kammottavassa kunnossa jo pidempään, mutta muistissa on edelleen edellinen putsausoperaatio, joten uusintakierroksen ottaminen ei tunnu kovin houkuttelevalta. Hieman likainenkin uuni kuitenkin toimii, joten miksi suotta stressaamaan tästä asiasta. Ja täytyy tietysti huomata, että kerrostaloasujalta jää monta mainitsemistasi töistä pois, kun huoltoyhtiö hoitaa pihan ja muut ulkotilat. Kriittisimpinä kotitöinä pidän tällä hetkellä ruoanlaittoa, astioiden ja pyykin pesua sekä siivousta. Tuossa järjestyksessä. Noita ei oikeasti voi laiminlyödä tai palaute ja oma epämukavuuskertoimen kasvu ovat lähes välittömiä.

      Sen verran voin toki myöntää kahden lisäkuukauden kokemuksella, että arvostus noita lyhyitäkin rauhallisempia tuokioita kohtaan on kasvanut (lukaise vaikka uusimmat kirjoitukseni "Kahden viikon kesäloma" ja "Pelottava arki"). Jatkuva vastuu kahdesta lapsesta auttaa kyllä arvostamaan pieniä hengähdystaukoja.

      Jos koti-isien ajatukset kiinnostavat, niin katso myös Tommi K:n Isyyspakkaus-blogi sekä Jaakko Kangasluoman kolumnit Helsingin Sanomissa.

      Poista
  3. Ja siis pidän tyylistäsi, jotenkin aidompaa kuin monien äitien ylenpalttinen hehkutus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset, hauska kuulla! Toki osaan arvostaa lasten kehittymistä ja kotona lasten kanssa vietettyä aikaa siinä missä kuka tahansa kotiäitikin, mutta en ole sitä puolta halunnut alkaa korostamaan. Satunnaisia mainintoja toki on, mutta pääsääntöisesti yritän prosessoida isompia päässä pyöriviä ajatuksia niistä kirjoittamalla.

      Kiitokset myös siitä, että olet ensimmäinen "ei-kaveri", joka on käynyt blogiani kommentoimassa. Kiva tietää, että tänne eksyy edes satunnaisia nettisurffaajia. Viime aikoina olen päästänyt päivitystahdin vähän hidastumaan, mutta yritän taas saada kirjoitusinspiraation takaisin.

      Poista