perjantai 5. huhtikuuta 2013

Tuotantoketjun hallinta

Lasta voi verrata tuotantolaitokseen, joka jalostaa käyttämänsä raaka-aineet lopputuotteiksi. Lapsiperheessä näitä tuotantolaitoksia on yksi tai useampi ja vanhemman rooli on toimia tehtaanjohtajana. Tehtaanjohtaja varmistaa, että raaka-aineita on aina saatavilla sekä huolehtii materiaalin toimittamisesta tuotantolinjalle. Varsinaisen tuotannon eli raaka-aineiden jalostamisen tehtaanjohtaja voi huoletta jättää ammattilaisen vastuulle, mutta johtajan on taas aika astua mukaan remmiin, kun tuotokset saapuvat ulos tuotantolinjalta.

Vastasaapunut tuotantoyksikkö ei vielä pysty toteuttamaan tuotantoprosessia erityisen hallitusti, mutta ajan kanssa ja tehtaanjohtajan avulla kehittyy tuotantolinja itsenäisemmäksi toimijaksi. Prosessin kehitysvaiheessa lopputuotteita syntyy päivittäin 1-n kappaletta, tuotantokoneistosta riippuen. Yksilölliset erot ovat merkittäviä ja perheemme tuotantolaitosten uudempi malli on selkeästi vanhempaa tuotteliaampi. Osin tämä selittyy prosessin kehittymättömyydellä, mutta suurin syy lienee käytettyjen raaka-aineiden määrä. Tuotantolinjan alkupään hoidon eli raaka-aineiden syöttöprosessin haltuunsa ottanut tuotantolaitos tuntuu välillä tässä suhteessa täysin kyltymättömältä. Nyrkkisääntönä voitaneen todeta, että lopputuotteiden määrä on suoraan verrannollinen vastaanotettujen raaka-aineiden määrään.

Kuten todettua, prosessi toimii alkuvaiheessa omalla painollaan seuraten enemmän tai vähemmän raaka-ainetoimitusten aikataulua. Välillä töitä paiskitaan vuoroitta, tuotanto toimii lähes jatkuvalla syötöllä ja uusi miehitys on valmis astumaan kuvioihin edellisten lopputuotteiden valmistuttua. Viidettä kertaa päivässä tuotosten loppusijoittamisesta huolehtiva tehtaanjohtaja saattaa jo toivoa hieman harvempaa toimitusaikataulua, mutta on sisimmässään kuitenkin tyytyväinen, että tehtaan koneisto on kunnossa ja tuotantolinja toimii kaikesta päätellen moitteettomasti. Tehdastyöläisten ilmaannuttua yövuoroon ei tehtaanjohtajaa kauheasti enää naurata, sillä yötöistä ei lapsiperheessä saa ylimääräistä korvausta.

Tehtaanjohtajan merkittävin rooli on kehittää tuotantoprosessia hallitummaksi ja tavoitteena on pyrkiä lopputuotteiden suunniteltuun toimitukseen sekä saada tuotokset kerättyä erikseen tarkoitusta varten varattuihin säiliöihin. Prosessin kehittämisessä käytetään apuna erilaisia lauluja ja leikkejä, sillä suurin haaste on saada tuotannontekijä pysähtymään keräysastian ääreen ja keskittymään hallittuun tuotantoon.

Tuotantolinjastossa ja sen valvonnassa vaaditaan siis useita osapuolia. Varsinaisen työn hoitaa asiaan erikoistunut tuotantohenkilökunta ja tehtaanjohtajan todelliseksi tehtäväkentäksi jää vain työssä neuvominen ja ohjaaminen. Tehtaanjohtajan tehtävä prosessin ohjaajana on vastuullinen, mutta mitään erityistä koulutus- tai pätevyysvaatimusta pestiin ei ole. Perheessämme tehtaanjohtaja on ammatiltaan konsultti.

1 kommentti: