maanantai 8. huhtikuuta 2013

Hyvää syntymäpäivää rakkaani

Vaimollani on tänään syntymäpäivä, mittariin tulee (taas) 25 ± pari vuotta. Tarkoitus ei ollut alkaa laittamaan itse mitään juhlaherkkua, mutta toisin kävi. Vielä aamupäivällä kauppaan mennessä vakaa aikomus oli ostaa jotain valmiita leivonnaisia, mutta lopulta luonto ei antanut myöten ja herkut jäivät kauppaan. En tosin myöskään varsinaisesti varautunut leipomiseen hankkimalla mitään erityisiä tarvikkeita kaupasta, luotin ja toivoin kotoa löytyvän jotain sopivia aineksia. No, kermapurkki tarttui mukaan, koska jonkinlainen ajatus oli jo alkanut muotoutua pääkopassa.

Kotiin päästessä päädyin tutkimaan varastojen sisältöä. Kyllä, olin muistanut oikein: kaapista löytyi avattu paketti kaurakeksejä (parasta ennen päiväys oli ollut joskus pari kuukautta sitten), jääkaapista ties milloin avattu pakkaus valkosuklaata sekä edellisestä juustokakkuilusta jäljelle jäänyt tuorejuustopurkki. Voita ja liivatelehtiä tiesin aina löytyvän meidän taloudesta, joten juustokakun ainekset olivat kasassa. Vielä pakastimesta viimeinen purkki viimekesäisiä lakkoja ja ei kun hihat ylös ja hommiin.

Vaimo onneksi on juustokakkujen ystävä, joten aivan pieleen tämä tuskin meni. Tyttäreni ei erityisemmin perusta lakoista, mutta saakoon oman kermavaahto-mansikkakakkunsa sitten lokakuussa. Pääasia, että vaimo on tänään tyytyväinen.

Pistetään tähän vielä "reseptikin". Huomatkaa, että käytin tekemiseen 18 cm irtopohjavuokaa. Tuo pikkuvuoka on koettu kokonsa puolesta käteväksi, kun tarjottavaa tehdään vain pienelle porukalle, kuten tässä tapauksessa ainoastaan omalle perheelle.

Lakka-valkosuklaa-juustokakku

Pohja

n. 100 g kaurakeksejä
n. 30 g voita

Täyte

n. 1 dl kermaa
n. 3 lusikallista tomusokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 100 g valkosuklaata
2,5 liivatelehteä
n. 2 dl lakkoja

Ohjeet
  1. Murenna kaurakeksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi.
  2. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, jotta kakku on helpompi siirtää vuoasta (eli sopivan kokoinen pala pohjan päälle ja kiinnitetään puristamalla reuna paikoilleen.) Painele keksimassa vuoan pohjalle tiiviisti. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytettä.
  3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto.
  5. Sulata valkosuklaa. Purista liivatteista vesi ja sulata valkosuklaamassan joukkoon. Sekoita valkosuklaa kermavaahdon sekaan.
  6. Sekoita joukkoon valutetut marjat.
  7. Kumoa täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta jääkaappiin hyytymään noin neljäksi tunniksi.

Kakku valmistui lopulta aika nopeasti. Pohjan tein lasten syödessä lounastaan ja täytteen väsäsin nuorimmaisen mentyä päiväunilleen. Näin jäi juuri ja juuri riittävästi aikaa kakun hyytymiseen. Missään nimessä isotöinen tämä ei ollut, mutta hyytymiseen tarvittavasta ajasta johtuen tätä ei ehkä voi valmistaa "odottamattomille vieraille," elleivät he jää paikalle pidemmäksi aikaa. Kakun päälle vielä läiskittiin jäljelle jääneitä marjoja sekä valkosuklaasta raastettuja hippusia.



Lopuksi mainitaan vielä, että tämä ei ollut ainoa leipomus, jota vaimon syntymäpäivän juhlistamiseksi tein. Viime viikon loppupuolella tuttavaperhe oli käymässä ja sattumalta heidän rouvansa syntymäpäivä on päivää vaimoni päiviä myöhemmin. Silloin tehtiin jälkiruoaksi kakku täytettynä pakastimesta löytyneillä mansikolla sekä itsetehdyllä sitrus-rahkakermalla. Tuokin kokeilu oli harvinaisen onnistunut ja täytyy laittaa korvan taakse tulevia juhlia varten.

Joka tapauksessa, makeaa syntymäpäivää rakas vaimoni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti